Skip to main content
 • Blowertest

Eemnes, 20 september 2023

Eén van de grootste CO2 producenten zijn de huishoudens. Het is daarom van groot belang om de energie-efficiëntie van woningen te verbeteren zodat het bijdraagt aan het verminderen van energiekosten. Een eventuele essentiële stap om een huis te beoordelen  en te verbeteren is de uitvoering van een zogenaamde ‘blowertest’. 

Uitleg blowertest

Een blowertest, ook vaak luchtdichtheidstest genoemd, is een procedure welke wordt uitgevoerd om de luchtdichtheid van een woning te meten. Een krachtige ventilator wordt in een deuropening geplaatst om lucht uit het huis te zuigen / lucht in de woning te blazen. Eventueel met het gebruik van rook worden hierdoor naar scheuren of kieren in de gebouwschil gezocht.

  Waarom wordt een blowertest uitgevoerd?

  De uitvoering van een blowertest kent vele redenen. Hieronder een aantal belangrijke:

  1. Energie-efficiëntie verbeteren: dit is gelijk één van de belangrijkste redenen dat de test wordt uitgevoerd. Luchtlekken worden in de gebouwschil gevonden. Deze lekken zorgen voor een warmte 0f gekoelde lucht verlies. Hierdoor moet het verwarmings- of koelsysteem harder werken wat resulteert in een hoger verbruik;

  2. Comfort verhogen: luchtlekken kunnen ook resulteren in tochtige gebieden in een woning, wat het comfort van de bewoners aanzienlijk kan verminderen. Door de luchtdichtheid te verbeteren, wordt een consistentere binnentemperatuur bereikt;

  3. Duurzaamheid: het verminderen van de energievraag van een woning is gunstig voor het milieu. Minder energieverbruik betekent minder uitstoot van broeikasgassen en een kleinere ecologische voetafdruk.

   Meer nieuws